Terug naar blogs

5 tips voor het schrijven van een effectieve sollicitatiebrief

Maarten     02-05-2023


Tip 1: Stem je brief af op de vacature

Zorg dat je sollicitatiebrief aansluit op de vacature waarop je solliciteert. Gebruik dezelfde terminologie en leg uit waarom jij geschikt bent voor deze functie. Geef voorbeelden uit je werkervaring of opleiding die relevant zijn voor de vacature. Hiermee laat je zien dat je je verdiept hebt in de functie en het bedrijf.

Tip 2: Maak gebruik van de STAR-methode

Maak in je sollicitatiebrief gebruik van de STAR-methode om je werkervaring te beschrijven. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hiermee beschrijf je niet alleen wat je hebt gedaan, maar ook hoe je het hebt aangepakt en wat het resultaat was. Door deze methode te gebruiken, laat je zien dat je goed kunt reflecteren op je werkervaring.

Tip 3: Zorg voor een duidelijke en overzichtelijke opbouw

Een duidelijke en overzichtelijke opbouw is cruciaal voor een effectieve sollicitatiebrief. Begin met een duidelijke inleiding waarin je kort vertelt wie je bent en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Vervolgens kun je in een aantal alinea's ingaan op je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Sluit af met een krachtige afsluiting waarin je nogmaals benadrukt waarom je geschikt bent voor de functie.

Tip 4: Wees specifiek en to the point

Een effectieve sollicitatiebrief is specifiek en to the point. Vermijd algemene uitspraken en probeer concreet te benoemen waarom jij geschikt bent voor de functie. Gebruik hierbij actieve zinnen en vermijd lange zinnen en moeilijke woorden. Maak duidelijk wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf.

Tip 5: Laat je brief nakijken op spelling en grammatica

Een goede sollicitatiebrief bevat geen spelfouten of grammaticale fouten. Laat je brief daarom altijd nakijken door iemand anders of gebruik een spelling- en grammaticacontrole. Zo maak je een professionele indruk en voorkom je dat je brief in de prullenbak belandt.

Met deze 5 tips kun je eenvoudig een effectieve sollicitatiebrief schrijven. Door je brief af te stemmen op de vacature, gebruik te maken van de STAR-methode en te zorgen voor een duidelijke opbouw en specifieke inhoud, maak je een sterke indruk bij je potentiële werkgever. Vergeet tot slot niet om je brief na te laten kijken op spelling en grammatica. Zo vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek en wie weet heb jij binnenkort wel de baan van je dromen!

Het is belangrijk om in je sollicitatiebrief duidelijk te maken waarom jij geschikt bent voor de functie. Door deze tips te gebruiken, kun je een sollicitatiebrief schrijven die opvalt tussen alle andere brieven die de werkgever ontvangt. Bedenk goed wat jouw unieke kwaliteiten en ervaringen zijn en benadruk deze in je brief. Zo laat je zien wat je te bieden hebt en vergroot je de kans op een uitnodiging voor een gesprek. Wees niet bang om jezelf te verkopen, maar zorg er wel voor dat je oprecht blijft en niet overdrijft. Succes met het schrijven van jouw effectieve sollicitatiebrief!